Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Vet du verkligen att din marknadsföringen fungerar som du vill?


Sveriges populäraste tipsbrev för företagare
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Aj, den där frågan gjorde ont?

Men lugn - här ska du få några snabba verktyg som hjälper dig att utvärdera din marknadsföring så att du inte slänger pengar i sjön.


Så här får du veta om din marknadsföring fungerar:

1. Skapar dina nätverksrelationer möjligheter för dig? Nätverkande handlar ju om att ge snarare än att sälja – eller snarare (bli inte arg nu) – det ska se ut som om du hjälper andra samtidigt som du sprider information om ditt eget företagande. Förlåt cynismen, men har jag inte rätt? För att mäta dina nätverksaktiviteter så måste du hitta sätt att spåra och mäta de förfrågningar som kommer till dig som ett resultat av nätverkande (annars blir det bara tidsslöseri).

2. Titta på din försäljning. Den ska upp rent generellt men var lite försiktig med vad du mäter. En del företag har längre säljcykler än andra. För att mäta korrekt, så måste du också ta med antalet nya kundämnen, eller antalet fler möten du får till – eller antalet debiterbara timmar.

3. Frågar du dina nya kunder var de fick höra talas om ditt företag? De flesta företag ställer inte den livsviktiga frågan och missar viktiga kunskaper om hur och var nya kunder gör sina val. Sluta chansa - börja fråga. När du vet dina nuvarande kunders gemensamma nämnare så pekar den kunskapen ut riktningen till var du ska fortsätta gräva.

4. Fram med miniräknaren. Har din annonsering eller andra aktiviteter någon form av direktrespons, dvs finns det inbyggt i dina annonser att du kan se var kunderna kommer ifrån, vad de svarat på etc. Om inte – försök att göra om materialet så att du kan se vad som fungerar och vad som inte gör det.

5. Får dina marknadsaktiviteter effekten att det blir lättare att sälja det du säljer? För att det ska bli så måste dina aktiviteter/ ditt material göra det här:

* Attrahera rätt kunder.
* Förutse och ta bort eventuella invändningar som dina möjliga kunder kan ha.
* Vara lätta att använda när du träffar en möjlig kund (Lättbegripligt, intressant och presenterat så att den möjliga kunden vill behålla det.
* Vara helt fokuserat på kunden, inte på dig och hur bra du är.

6. Ger din plan ett positivt resultat? Drar det du gör in tillräckligt med pengar för att motivera investeringen? Här gäller det att utvärdera ALLA aktiviteter för sig, inte bara att det fungerar rent allmänt. Din annonsering och din direktreklam drar in pengar, men du kanske märker att direktreklamen verkligen är mätbart bra och annonseringen inte drar som du vill. Då är det såklart bättre att lägga alla pengar på direktreklam istället.

Hur många rätt fick du?

Så får du ditt företag att växa snabbare

54 steg som får ditt företag att växa med raketfart

”Jag läser boken om och om igen. Inte nog med att man blir inspirerad att kämpa vidare, man kommer på så mycket nya saker man kan göra för att förbättra företaget. Jag har blivit mer strukturerad och seriös med företaget. Jag får nog ta och skälla lite på dig då boken har gjort att jag har svårt för att inte "ta med företaget hem" längre. Innan har man kunnat åka iväg och träna på gymmet och släppt alla tankar men t.o.m. där funderar man på företaget. Jag kollar mailen och webbshoppen stup i kvarten. Jag brinner, tack vare din bok, mer för företaget men jag har samtidigt svårt att släppa arbetet hemma.”
Anders, AstroTech

”Samtidigt som boken är humoristisk så får man konkreta tips och råd om olika situationer som man inte har tagit tag i eller saker som garanterat kommer att dyka upp framöver och som man då kan förbereda sig på. Har läst boken ett flertal gånger och varje gång så kommer jag på saker som jag borde ha gjort. Boken fungerar som en coach eller mentor och ger nya synvinklar på problem man stöter på. Tankegångarna runt prissättning gjorde att jag fick en annan syn på vad det är man säljer och att det inte är priset som avgör utan det är värdet i tjänsten eller produkten man säljer. Genom rätt prissättning så undviker man de kunder som man ändå inte vill sälja till. Den här boken är lika bra som de andra jag har införskaffat och jag har rekommenderat den till andra företagare.”
Jan Alexandersson, MALEX

"Boken gav mig ovärderliga tips i hur man får företaget att växa snabbare! Jag har ändrat min strategi och kan nu fokusera på det som verkligen ger resultat. Jag rekommenderar boken till alla som äger ett företag, stort som litet."
Patrik Remann

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smarta tips för företagare här:

Prenumerera på gratis tips som tar dig framåt som företagare
Du får konkreta tips och påminnelser om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för smarta företagare.


  Läs gärna vad brevet innehåller

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
    Marknadsforing.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
  stefan@marknadsforing.se  |  Sitemap